Voorstel betreffende het beperken van de negatieve gevolgen van de coronamaatregelen voor burgers, verenigingen en de economie

Op 17 maart 2020, over deze onderwerpen: Afdelingsnieuws, Lokaal sociaal beleid - OCMW, Lokale economie

Motivatie:

Het coronavirus heeft ook Vlaanderen bereikt in alle hevigheid. Drastische maatregelen werden genomen om de verspreiding van het virus te beperken en om de volksgezondheid veilig te stellen. Sinds 14 maart 2020 zijn alle indoor-evenementen verplicht afgelast, zijn de meeste handelszaken gesloten in het weekend en blijven restaurants en cafés verplicht dicht. Daarnaast zijn ook alle lessen opgeschort tot na de paasvakantie.

Die maatregelen worden genomen in het belang van de volksgezondheid. Onze N-VA-fractie juicht toe dat volksgezondheid als absolute prioriteit wordt gezien. Iedereen moet nu samenwerken om erger zoveel als mogelijk te voorkomen.

De genomen maatregelen van het federaal rampenplan hebben echter ook zware gevolgen voor het dagelijkse leven van iedereen: burgers, maar ook verenigingen en middenstanders. Daarom willen we samenwerken om de sociale en economische gevolgen van die maatregelen te beperken, en de lasten te verdelen.

De Vlaamse Regering heeft meteen na de afkondiging van het rampenplan al heel wat stappen gezet om de meest negatieve gevolgen op te vangen voor de handelaars en bedrijven. Zo komt er een forfaitair bedrag van 4.000 euro voor cafés en restaurants die helemaal moeten sluiten, maar ook een bijdrage van 2.000 euro voor winkels die in het weekend dicht moeten blijven. Ook komt er een steunfonds van 5 miljoen euro voor jeugd en sociaal toerisme.

Ook in onze gemeente ondergaan de mensen – maar ook bedrijven en verenigingen – de gevolgen van de coronacrisis. Gezien de grote inspanning die van iedereen worden gevraagd om het virus in te dijken, moet ook iedereen die de gevolgen van de genomen maatregelen draagt, evenzeer kunnen rekenen op de solidariteit van onze gemeenschap.

Om de lasten te spreiden, stelt onze fractie daarom voor:

  • Om bovenop het forfaitaire bedrag van 4.000 euro van de Vlaamse overheid aan cafés en restaurants die getroffen zijn door volledige sluiting een maandelijkse premie van 500 euro voor de Wuustwezelse cafés en restaurants te voorzien.
  • Om bovenop het forfaitaire bedrag van 2.000 euro voor de winkels die in het weekend moeten sluiten een maandelijkse premie van 250 euro voor de Wuustwezelse winkels te voorzien.
  • Dat verenigingen die activiteiten hebben moeten afzeggen in gemeentelijke zalen of met huur van gemeentelijke infrastructuur (zoals bv. via de uitleendienst), de huurgelden of de eventuele annulatievergoedingen niet zouden moeten betalen. Reeds betaalde huurgelden zouden moeten worden teruggestort.

En vragen daarom aan de gemeenteraad van Wuustwezel om onderstaand voorstel van beslissing mee goed te keuren:

Voorstel:

De gemeenteraad van Wuustwezel

  • Overwegende dat de crisissituatie rond het coronavirus Covid-19 uitzonderlijke maatregelen vereist met betrekking tot de volksgezondheid;
  • Overwegende dat daarom solidariteit nodig is tussen alle burgers, met maximale spreiding van de lasten over alle schouders;
  • Overwegende dat de financiële impact van de genomen maatregelen zoals sluiting, afgelasten van evenementen en bijeenkomsten, … die de verenigingen, handelaars en bedrijven van Wuustwezel relatief hard treft;
  • Overwegende dat de gemeente zelf ook maatregelen kan treffen die de sociale en economische last voor verenigingen, handelaars of bedrijven kan verlichten;
  • Gelet op de bevoegdheid van deze Raad, in overeenstemming met het Decreet Lokaal Bestuur;
  • Gelet op het ministerieel besluit van 13 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken;
  • Gelet het gemeentelijke gebruiks- en retributiereglement

Besluit:

Art. 1:

Wuustwezelse cafés en restaurants die, omwille van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, hun café of restaurant moeten sluiten, krijgen van de gemeente Wuustwezel een bijkomende premie van 500 euro. Deze premie wordt per maand toegekend, met terugwerkende kracht vanaf 14 maart 2020, zolang de maatregelen genomen door de hogere overheden tegen de verspreiding van het coronavirus van kracht zijn.

Art. 2:

Wuustwezelse winkels die, omwille van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, hun winkel in het weekend moeten sluiten, krijgen van de gemeente Wuustwezel een bijkomende premie van 250 euro. Deze premie wordt per maand toegekend, met terugwerkende kracht vanaf 14 maart 2020, zolang de maatregelen genomen door de hogere overheden tegen de verspreiding van het coronavirus van kracht zijn.

Art. 2:

Erkende verenigingen die, omwille van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, activiteiten hebben moeten afzeggen in gemeentelijke zalen of met huur van gemeentelijke infrastructuur (zoals bv. via de uitleendienst), zijn vrijgesteld van het betalen van de huur voor die activiteiten. Zij zijn eveneens vrijgesteld van het betalen van de eventuele annulatievergoedingen. Ook vergoeding voor het gebruik van materiaal van de uitleendienst voor deze activiteit dient niet te worden betaald.

Art. 3:

Reeds door de vereniging betaalde gelden als hierboven vermeld, zullen door de gemeente worden teruggestort.

Art. 4:

Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is