STOP DE OVERLAST VAN WINDMOLENS IN LOENHOUT!

Op 6 november 2023, over deze onderwerpen: Lokale economie, Wonen

De voorgestelde nieuwe windmolens in de nabijheid van Loenhout hebben een tiphoogte van 232 meter en zijn zo meer dan 5 keer hoger dan de kerk.

Bezorgde inwoners van Loenhout willen o.a. langs deze weg de wildgroei aan molens in onze regio aankaarten. Er is een steeds groter wordende impact op inwoners van Loenhout door grotere windmolens alsmaar dichter bij de woonkern te plaatsen.

In tegenstelling tot veel andere landen, is er in Vlaanderen geen specifieke wettelijke minimumafstand vastgelegd tussen windturbines en nabijgelegen woningen of andere gevoelige gebieden. Dat betekent dat windturbines theoretisch gezien dichtbij woongebieden, scholen, ziekenhuizen en andere locaties kunnen worden geplaatst.

De nieuwe aanvragen voor deze mastodont-windmolens van het bedrijf Storm vormen een tweede rij met de bestaande molens en komen dichter en dichter bij onze dorpskern te liggen. Plannen voor een aanvraag voor de derde en vierde rij liggen ook reeds op tafel.

Daarnaast ervaren buurtbewoners van deze bestaande windmolens een veel grotere impact dan aangegeven wordt door de windmolenbedrijven.

Een kleine lijst van de gevolgen:

  • Slagschaduw breidt zich uit tot halverwege de dorpskern (tot aan ’t Blokje). Een grotere zone krijgt last van flikkeringen aan de snelheid van draaiende wieken.
  • Geluidsproductie schuift verder op naar dorpskern met potentiële hinder, zowel overdag als ’s nachts.
  • Horizonvervuiling waarbij de rust in het landschap verder wordt verstoord.
  • Waardevermindering van de eigendommen als gevolg van hinder door slagschaduw en geluid.
  • Het risico op verdere uitbreiding met volgende rij windmolens nog dichter bij ons dorpskern.
     

Het plaatsen van windturbines met een rotordiameter van 162 meter, zoals gepland door Storm, kan leiden tot hinder in een aanzienlijk groot gebied rondom de turbines. Die hinder kan zich uitstrekken over meerdere kilometers. De specifieke locaties en tijdstippen waarop dit optreedt, zijn afhankelijk van de zonnestand en variëren dus van dag tot dag en uur tot uur.

De slagschaduw zal in Loenhout tot 2 kilometer ver reiken. Meer dan 250 woningen worden daardoor getroffen. De molen van de Mosvorenweg heeft hierdoor impact tot voorbij de Brechtseweg en raakt basisschool ’t Blokje, afhankelijk van de finale inplanting in de vergunningsaanvraag.

Windturbines produceren inderdaad geluid. Het is voornamelijk het repetitieve karakter van het geluid dat als hinderlijk wordt ervaren. Het constante "gezoef" van de wieken veroorzaakt vaak overlast en stress bij omwonenden. Dat geluid  wordt vaak als storender ervaren dan geluiden van treinen, vliegtuigen of drukke autowegen. Een vergelijking kan worden gemaakt met het geluid van een koelkast die altijd op en af springt. Naast het hoorbaar geluid, produceren windturbines laagfrequent geluid, dat moeilijk tot niet hoorbaar is; alsook infrasoon, niet hoorbaar geluid. Zo kan laagfrequent geluid onder andere aanleiding geven tot hoofdpijn, misselijkheid, slapeloosheid, stress, en verhoogde bloeddruk.

Onze bijdrage aan de groene energiegolf is al verzekerd door de reeds aanwezige windmolens. Daarom rijst de vraag: waarom er hier nog extra bij plaatsen?

De meeste Loenhoutenaren leven hier graag omwille van de omgeving waar u kunt genieten van de rust , het groene karakter ten midden van de mooie landbouwlandschappen.

Mega windmolens vormen hierop een bedreiging. 

Daarom vragen wij aan het gemeentebestuur om ook hier de nodige gesprekken aan te gaan met de naburige gemeenten om te kijken welke acties er kunnen genomen worden om deze MEGA projecten een halt toe te roepen.

Misschien is het ook een idee dat zij als “goede huisvader” gesprekken aanknopen met de eigenaren van de gronden waarop een concessie voor de windmolens wordt vergund.

Wij begrijpen de financiële voordelen van deze overeenkomst maar misschien is eigenbelang ondergeschikt aan dorpsbelang en kan het gemeentebestuur alternatieve financiële tegemoetkomingen voorzien voor deze mensen.

Op de website stopwindmolensloenhout.be kan u meer gedetailleerde info terugvinden of u kan contact opnemen met N-VA contactpersoon in Loenhout: Tania Mets (tania.mets [at] n-va.be)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is