N-VA wil het SportKompas inzetten in Wuustwezelse scholen

Op 26 mei 2021, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Jeugd, Lokale economie

N-VA pleit ervoor om het SportKompas in te zetten in Wuustwezelse scholen. Aan de hand van beweegoefeningen en op basis van wat het kind leuk vindt, wijst Sportkompas de weg naar de sport die het best bij hem of haar past. “Als kinderen een sport kiezen vanuit hun eigen motivatie dan beleven ze er meer plezier aan, bewegen ze meer en verhoogt het ook hun zelfbeeld”, zegt Amber Vermeiren. Het N-VA-voorstel staat op 31 mei geagendeerd op de gemeenteraad.

Hoe jonger kinderen beginnen sporten, hoe beter. Maar niet elk kind weet meteen welke sport perfect bij hem of haar past. Een kind gaat dansen, voetballen of tennissen omdat de ouders het bepalen of omdat een vriendje hen beïnvloedt. Na verloop van tijd ondervinden veel kinderen dat die sport hen toch niet ligt, waardoor ze opzoek gaan naar een andere sport of gewoon stoppen met sporten.

Sport Vlaanderen lanceerde samen met Sportamundi vzw het oriëntatietool SportKompas dat kinderen van 8 tot 10 jaar helpt bij het maken van een goede sportkeuze. Dankzij SportKompas vinden kinderen gemakkelijker de weg naar de gepaste sportclub in hun gemeente en is er een beter gerichte instroom in de sportclubs. “Dat zorgt voor meer gemotiveerde sportende kinderen en minder uitval in de sportclubs”, zegt N-VA-bestuurslid Jens Stoffelen. “De sportverenigingen zien jonge sporters graag komen, zeker nu de coronacrisis dreigt te zorgen voor een terugval van het ledenaantal.”

N-VA Wuustwezel vraagt aan de gemeente Wuustwezel om de regierol op te nemen: zo worden alle scholen in de gemeente betrokken.

Scholen kunnen zich online én voordelig inschrijven via het boekingssysteem van Sport Vlaanderen door te klikken op de link onder links.

Het schepencollege bekijkt momenteel de mogelijkheden om SportKompas in te voeren, maar twijfelt aan het budget van 10 euro per kind. Niet intekenen op SportKompas zou écht een gemiste kans zijn voor onze gemeente. Wuustwezel telt ongeveer 240 leerlingen tussen 8 en 10 jaar oud. Als we voor november 2021 intekenen op SportKompas, krijgen we een korting van 10%. Dat zou neerkomen op een totaalbedrag van ongeveer 2000 euro. "Investeren in onze kinderen is investeren in onze toekomst", zegt Amber Vermeiren. "Wat N-VA betreft zijn er geen enkele bezwaren meer om niet in te tekenen op dit oriëntatietool."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is