N-VA hekelt communicatie gemeentebestuur over bouwproject Hofakker

Op 1 oktober 2022, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Mobiliteit, Wonen

N-VA vraagt aan het gemeentebestuur om ongerustheid bij inwoners van de wijk Hofakker weg te nemen. De buurtbewoners zijn bezorgd omwille van het toekomstig bouwproject: in de wijk komt een nieuwe wegenis, 80 nieuwe woningen en 73 bijgebouwen. In totaal werden er 57 bezwaarschriften ingediend die niet aanvaard werden. “Het aantal bezwaarschriften toont aan dat de mensen nog steeds wakker liggen van dit project”, zegt Werner Vanden Eynden. “Men heeft onvoldoende moeite gedaan om de bezorgdheden weg te nemen en de alternatieven ernstig te bekijken.” 

Tijdens de gemeenteraad van mei werd het dossier Hofakker al heftig besproken. Toen gaf N-VA al aan dat het gemeentebestuur in dialoog moet gaan om bezorgdheden over de toenemende verkeersdrukte te bespreken. Helaas werd daar weinig gehoor aan gegeven: tijdens het openbaar onderzoek werden 57 bezwaarschriften ingediend. 

Opnieuw heeft N-VA samen met de PLUS-fractie gevraagd om in gesprek te gaan met de wijk om alle twijfel weg te nemen. Zo werd bijvoorbeeld een verkeersstudie uitgevoerd waaruit blijkt dat er geen verkeershinder zou zijn. Maar er zijn geen resultaten over de impact op de ruimere omgeving met ontsluiting richting de Kloosterstraat of Dorpstraat. Bovendien werd het verkeer bestudeerd op een zaterdagavond. “In vergelijking met een doordeweekse dag rijdt u op een zaterdagavond ook zeer vlot over de Antwerpse Ring”, zegt Van den Eynden. “De timing van de studie ondergraaft natuurlijk de geloofwaardigheid van expertiseadvies volledig.”  Dan concluderen dat het verkeer er geen enkel probleem stelt klopt niet.

In deze wijk de verkeersdrukte en verkeersveiligheid minimaliseren , bij de vraag van een verkeersdrempel en 200 m verder in de straat dan weer wel de verkeersveiligheid inroepen voor een andere verkeersmaatregel leek ons zeer onlogisch.

Praktische opmerkingen van de bewoners leken ons zeer terecht en betrokken, het gemeentebestuur had met duidelijke informatie deze mensen kunnen geruststellen. Dat gebeurde niet. Dat de bezwaren, waarvan enkelen met een alternatief voorstel, werden afgewezen was een bittere pil voor betrokken bewoners, de burgerinspraak en vooral het draagvlak van een mooi bedoeld project.

met vriendelijke groet,

VANDEN EYNDEN Werner N-VA Wuustwezel

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is